14.8 C
Amsterdam

Turkije: ‘Sommige NAVO-landen zijn uit op lange oorlog in Oekraïne’

Lees meer

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu willen sommige NAVO-landen dat de oorlog in Oekraïne zich blijft voortslepen, omdat hierdoor Rusland wordt verzwakt.

‘Er zijn landen binnen de NAVO die willen dat de oorlog in Oekraïne voortduurt’, zei Cavusoglu tegen CCN Türk, de Turkse versie van CNN. ‘Ze zien de voortzetting van de oorlog als een verzwakking van Rusland. Ze geven niet veel om de situatie in Oekraïne.’ Cavusoglu noemde echter geen van deze landen expliciet.

Turkije is lid van de NAVO en heeft warme banden met Oekraïne, maar onderhoudt ook nauwe betrekkingen met Rusland. Turkije wil Oekraïne en Rusland te vriend houden en graag optreden als bemiddelaar tussen beide landen, om daar zelf beter van de worden.

Volgens Cavusoglu kunnen de Russische president Poetin en de Oekraïense president Zelenski elkaar binnenkort in Turkije ontmoeten. ‘De ontmoeting van de twee leiders wordt aan tafel besproken. Als er een ontmoeting tussen Poetin en Zelenski plaatsvindt , het kan in Istanbul of Antalya zijn.’

Turkije doet niet mee aan de NAVO-sancties tegen Rusland. Uit een Turkse opiniepeiling uit maart dit jaar bleek bovendien dat meer Turken de Verenigde Staten en de NAVO de schuld geven dan Rusland van de oorlog in Oekraïne. 48 procent van de respondenten beschouwt Washington en het NAVO-bondgenootschap als verantwoordelijk voor de oorlog in Oekraïne. Nog eens 7,5 procent geeft Oekraïne de schuld van de oorlog, terwijl 33,7 procent van mening is dat Rusland verantwoordelijk is.

- Advertentie -