18 C
Amsterdam

‘Turkije stuurt Syrische huurlingen naar Kashmir voor strijd tegen India’

Lees meer

Turkije stuurt Syrische huurlingen naar Pakistan, om dat land steunen in het conflict met India om Kashmir. De troepen worden nu voorbereid in Syrië en worden binnenkort uitgezonden, schrijft de Griekse nieuwssite Pentapostagma.

Erdogan zou zo de invloed van Turkije in Zuid-Azië uit willen breiden en een leiderschapspositie opeisen in de islamitische wereld, een strijd die het uitvecht met Saoedi-Arabië.

Pakistan onderhield tot voor kort warme banden met Saoedi-Arabië, maar zit nu in het Turkse kamp. Pakistan zou Turkije ook hebben geholpen in de oorlog om Nagorno-Karabach, waarin de Turken het Azerbeidzjaanse leger hielpen tegen Armenië.

Ook het Koerdische persbureau ANF bericht over plannen van Erdogan om Syrische huurlingen naar Kashmir te sturen. De krijgsheer Abu Emsa zou zijn troepen hebben geïnformeerd over een komende operatie in Kashmir. Emsa is het hoofd van de Suleiman Shah Brigades, een van de strijdgroepen die door Turkije gerekruteerd is onder de vlag van het zogenaamde ‘Syrische Nationale Leger’.

Sinds anderhalf jaar is het conflict tussen India en Pakistan om het grotendeels islamitische Kashmir weer opgelaaid. De Indiase regering maakt volledig aanspraak op een deel van deze Himalaya-regio en behandelde dit als een autonome deelstaat, een status die Pakistan altijd al betwistte.

In de zomer van vorig jaar hief India de speciale status van Indiaas Kashmir op, voerde het de strijd tegen islamitische rebellen in de regio op en isoleerde de regering deze regio van de buitenwereld. Er heerste een avondklok, er was geen internet en een tekort aan medicijnen.

Pakistan ageerde hier hevig tegen en riep de internationale wereld vergeefs op tot actie tegen India. Volgens de Pakistaanse premier Imran Khan zou er zelfs sprake zijn van een ‘etnische zuivering’ op moslims in Kashmir.

Turkije steunt Pakistan in de kwestie-Kashmir tussen Pakistan en India. Tegelijkertijd steunt Pakistan de aanvallen van het Turkse leger in Noordoost-Syrië tegen de Koerden.

Pakistan zelf ontkent dat Turkije buitenlandse strijders naar Syrië stuurt. Het gaat hier om Indiase propaganda, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu.

- Advertentie -