23.5 C
Amsterdam

Turkije vervolgt Koerdische journaliste om ‘hatelijke’ corona-berichten

Lees meer

De Turkse autoriteiten zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de Koerdische journaliste Nurcan Baysal. Vanuit Zuidoost-Turkije verslaat zij hoe de Turkse staat maatregelen neemt tegen het coronavirus.

Baysal wordt ervan beschuldigd haat te zaaien en vijandschap onder het publiek te kweken. Het gaat onder meer om een serie tweets waarin ze oproept om politici en mensenrechtenactivisten vrij te laten uit de gevangenis. Gevangenen lopen volgens haar een extra risico om besmet te raken met het coronavirus.

Ook wordt Baysal aangeklaagd vanwege een artikel op de onafhankelijke Turkse nieuwssite Ahval News. Dat artikel gaat over het leven in de stad Diyarbakir in tijden van corona. Daarin voert ze een vrouw van een gevangene op, die vertelt dat in de overvolle gevangenissen de meest basale sanitaire middelen als zeep en warm water ontbreken.

‘Als mensenrechtenverdediger, journalist en burger van de Turkse Republiek heb ik mijn recht uitgeoefend om de mensen en de instellingen te informeren over de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus in mijn stad. Dit is een grondwettelijk recht en een recht beschermd door het VN-Handvest’, reageert Baysal op Twitter.

Baysal is niet de enige die zich zorgen maakt over het coronagevaar voor Turkse gevangenen. Tegen twee parlementsleden van de pro-Koerdische partij HDP loopt om diezelfde reden een strafrechtelijk onderzoek. Eerder riepen ook mensenrechtenorganisaties op tot het vrijlaten van politieke gevangenen.

De Koerdische journaliste is geen onbekende bij de Turkse autoriteiten. Ze werd al een paar keer eerder opgepakt omdat ze kritisch schreef over Turkse militaire operaties in Koerdische gebieden. Vandaag moet zij opnieuw voorkomen.

- Advertentie -