18.9 C
Amsterdam

Turkije vervolgt vrouwen die tegen Taliban demonstreerden

Lees meer

Een solidariteitsactie met Afghaanse vrouwen tegen de Taliban, uitgevoerd door Turkse vrouwen in Izmir, krijgt een juridisch staartje. Turkije is namelijk een onderzoek gestart naar de vrouwenactivisten in Izmir onder het mom van ‘het aanzetten tot haat en vijandigheid’. Dit meldt de Turkse nieuwssite Duvar.


De solidariteitsactie vond plaats in het teken van de Afghaanse vrouwenprotesten die in augustus plaatsvonden, gedurende de machtsovername door de Taliban. Daarbij gooiden de Turkse vrouwen demonstratief hun sluiers op de grond en riepen ‘Taliban, handen af van vrouwen’.

Nadat een individu een klacht had ingediend op grond van het aanzetten tot ‘haat, vijandigheid en vernedering’, begon de openbaar aanklager een onderzoek.

‘We deden de zwarte sluiers symbolisch af om aandacht te vragen voor de misdaden die de Taliban pleegt tegen vrouwen. Verschillende media vielen ons aan en beweren dat we de sluiers hebben verbrand of verscheurd. Video’s laten zien dat dit niet waar is.’

Een van de kranten die de vrouwen tot doelwit heeft gemaakt is de islamistische krant Yeni Akit, die stelt dat de vrouwen geen problemen met de Taliban hebben, maar ‘alleen maar tegen de islam’ zijn.

De activiste verklaart, ongeacht de uitkomst van de rechtszaak, door te gaan met hun protest tegen de Taliban en ‘opkomen voor de rechten van Afghaanse vrouwen’.

Het bleef overigens bij het Turkse Openbaar Ministerie niet bij de rechtszaak tegen de vrouwenactivisten. Ook werd een onderzoek ingesteld naar 271 sociale mediagebruikers vanwege hun commentaar op de vrije val die de Turkse munt momenteel doormaakt. Dat schrijft de Turkse nieuwssite Turkish Minute.

De waarde van de Turkse lira zakte op dinsdag met 15 procent ten aanzien van de dollar en euro. Dit leidde tot straatprotesten en de oproep tot het aftreden van de AKP-regering en Erdogan.

- Advertentie -