21.2 C
Amsterdam

Turks protest na val lira: ‘AKP rot op, dit land is van ons’

Lees meer

De Turkse liramunt is bezig met een vrije val. In een paar dagen tijd verloor de lira ruim 20 procent in waarde ten opzichte van de euro. Steeds meer mensen voelen dit in hun portemonnee. Daarom gingen op meerdere plekken in het land burgers de straat op.

Vooral in Istanbul (foto) zijn er groepjes de straat opgegaan. ‘AKP rot op, dit land is van ons’, schreeuwde een verzamelde menigte. ‘Dit systeem werkt niet meer’, scandeerde een andere groep en riep Erdogan op om af te treden. De politie verhinderde dat de demonstranten dwars door Istanbul heen konden trekken.

Ook in hoofdstad Ankara en Izmir, de derde stad van Turkije, waren er protesten tegen de toenemende ‘economische en politieke slavernij’ in het land, aldus een demonstrant. ‘Zolang we niet de straat opgaan en ons stem niet verheffen tegen deze beroving, dan gaat het niet stoppen. We moeten doorgaan tot de regering zelf opstapt of omver wordt geworpen.’

Meral Aksener, de leider van de seculiere oppositiepartij IYI, neemt het op voor de mensen die de straat op gaan.

‘Vorige week was één dollar nog tien Turkse Lira en 43 cent. Vandaag is het al gedevalueerd naar dertien Turkse lira. (…) ? Dat betekent dat ons buitenlandse schuld in één week is gestegen met 1 triljoen en 180 miljard Turkse lira (ongeveer 78 miljard euro, red.),’ aldus Aksener.

Aksener verklaart dat ‘de president en zijn vrienden hun biezen moeten pakken’. ‘We kunnen hem alleen maar een fijne reis en geluk wensen tijdens zijn pensioen’.

- Advertentie -