20.7 C
Amsterdam

Turkije verzocht Duitsland om uitlevering gevluchte Zaman-journalist

Lees meer

Turkije heeft Duitsland verzocht om de gevluchte journalist Halit Esendir uit te leveren, een criticus van de Turkse president Erdogan. Esendir wordt ervan verdacht lid te zijn van de Gülenbeweging, die volgens de Turkse overheid achter de mislukte staatsgreep van 2016 zit.

Nordic Monitor, de nieuwswebsite van de eveneens gevluchte Turkse journalist Abdullah Bozkurt, heeft documenten uit 2017 van de Turkse overheid bekendgemaakt. Bozkurt is zelf vorig jaar voor zijn huis in Zweden in elkaar geslagen door drie mannen; hij vermoedt dat de Turkse inlichtingendienst achter deze actie zit.

Aanklagers eisen verzwaard levenslang voor Esendir, zo blijkt uit de documenten. Dit is de hoogste straf die in Turkije kan worden opgelegd. Esendir was redacteur van de Turkse krant Zaman, die aan de Gülenbeweging was verbonden, en bekritiseerde Erdogan op tv.

Turkije heeft zes arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de 66-jarige journalist op basis van diverse beschuldigingen: van laster tegen de president tot terrorisme. De Turkse staat heeft ook een aanvraag ingediend bij Interpol om Esendir op te pakken. Het is onduidelijk wat Duitsland en Interpol met deze aanvragen hebben gedaan.

Meer dan een half miljoen mensen van wie wordt beweerd dat ze Gülenisten zijn, hebben de afgelopen zes jaar te maken gehad met strafrechtelijke vervolging in Turkije, voornamelijk in de vorm van aanhoudingen en arrestaties.

Erdogan vraagt buitenlandse regeringen vaker om uitlevering van gevluchte journalisten, maar krijgt dan dikwijls nul op het rekest.

- Advertentie -