12.8 C
Amsterdam

Turks-Zweedse journalist en Erdogan-criticus vlakbij huis aangevallen

Lees meer

De Turks-Zweedse onderzoeksjournalist Abdullah Bozkurt is vlakbij zijn huis in Stockholm aangevallen door drie mannen. Hij liep daarbij verwondingen op aan zijn gezicht, hoofd, armen en benen.

De aanval vond gisteren midden op de dag plaats. Kort nadat Bozkurt zijn huis verliet, vielen drie mannen hem van achteren aan. ‘Nadat ik op de stoep was gevallen, begonnen ze me in mijn gezicht en op mijn hoofd te slaan’, vertelt hij. Daarna verdwenen de mannen weer. Kort hierna liet Bozkurt zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandelen.

Zelf vermoedt Bozkurt dat hij is aangevallen vanwege zijn kritische publicaties over Turkije, president Erdogan en de ‘lange arm van Ankara’ op de onderzoekssite Nordic Monitor. Hij woont sinds 2016 in ballingschap in Zweden en is een van de oprichters van het Stockholm Center For Freedom, een NGO die mensenrechten en democratie in Turkije beoogt.

Bozkurt schreef verder het boek Turkey Interrupted: Derailing Democracy, dat handelt over het ontsporen van de Turkse democratie onder Erdogans bewind in de jaren 2013-2014. Bozkurt was correspondent in Washington D.C. voor de Turkse krant Zaman en was oprichter van Muhabir News Agency, dat in juli 2016 op last van de Turkse overheid werd gesloten in de nasleep van de mislukte coup.

Door al deze activiteiten is Bozkurt geen geliefde speler bij de Turkse overheid. De in Turkije bekende opiniemaker Cem Kücük riep deze zomer op tv de Turkse geheime dienst MIT op om Bozkurt te vermoorden. Kücük vermeldde erbij dat Bozkurts huisadres bij de Turkse autoriteiten bekend is.

Turkije staat niet bekend als een groot voorvechter van persvrijheid. Het land komt er bekaaid af op de ranglijst van de internationale perswaakhond Reporters Without Borders: plek 154 van de 180. Volgens Bozkurt eigen Stockholm Center For Freedom zitten er momenteel 173 journalisten in Turkse gevangenissen, terwijl 168 journalisten die net zoals Bozkurt zijn gevlucht worden gezocht door Turkije.

Criticasters van de Turkse regering worden vaak tot in het buitenland lastig gevallen en in het ergste geval fysiek bejegend of ontvoerd. Vanochtend werd bekend dat een spion voor de Turkse geheime dienst MIT heeft bekend de Koerdisch-Oostenrijkse politica Berivan Aslan te moeten vermoorden. Zij was tot 2017 actief voor de Oostenrijkse Groenen in het Oostenrijkse parlement.

 

- Advertentie -