21.2 C
Amsterdam

Turkije: voormalige AKP-kopstukken richten nieuwe partij op

Lees meer

Ali Babacan, voorheen een belangrijke steunpilaar van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft de AKP verlaten. Hij kondigt aan een nieuwe partij op te richten, omdat Turkije volgens hem een geheel nieuwe toekomstvisie nodig heeft.

Babacan, voormalig vice-premier en minister van Economische en Financiële Zaken, wil samen met ex-president Abdullah Gül later dit jaar een nieuwe partij oprichten. Doel is om de macht van Erdogan te breken en het Turkse politieke systeem grondig te hervormen, zo melden Turkse media.

Erdogan heeft sinds de invoering van het presidentiële systeem vorig jaar buitengewoon veel macht. Dit is niet alleen de oppositiepartijen, maar ook dissidente AKP-politici een doorn in het oog.

‘Babacan is misschien wel de meest gerespecteerde voormalige minister van de regeringspartij’, stelt econoom en strateeg Timothy Ash. ‘Dit is een grote klap voor Erdogan.’

De AKP kampt met meer problemen. Twee weken geleden verloor zij de burgemeestersverkiezingen in Istanbul, een gevoelige nederlaag voor Erdogan, nadat eerder dit jaar al werd verloren in de hoofdstad Ankara, Antalya en in Izmir, de derde stad van het land.

Babacan kreeg vorig week nog een aangifte aan zijn broek van een voormalig ambtenaar, omdat de ex-minister de Hizmet-beweging zou steunen. De leider van deze beweging, Fethullah Gülen, zit volgens het regime achter de mislukte coup van 2016. Gülen ontkent deze beschuldigingen.

- Advertentie -