Het Turkse Grondwettelijk Hof heeft besloten dat Yunis Karatas, die medeverantwoordelijk was voor de massamoord op Alevieten in Sivas in 1993, in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.
Volgens het Turkse wetboek van strafrecht komen personen die handelen in naam van een terroristische organisatie niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Maar Karatas bleek na onderzoek geen lid te zijn van een organisatie die door Turkije als terroristisch wordt aangemerkt, dus hij kan vervroegd vrijgelaten worden.
Karatas is door de rechter schuldig bevonden aan het aansteken van een brand in een hotel, waar op dat moment een Alevitisch festival werd gehouden. Aanvankelijk kreeg hij de doodstraf opgelegd, maar die is sinds 1983 niet meer uitgevoerd in Turkije. Daarom kreeg hij in plaats daarvan levenslang.
Bij de brand in Sivas kwamen 35 mensen om het leven, waaronder de Nederlandse antropologiestudente Carina Thuijs. Fundamentalistische moslims besloten het hotel aan te vallen omdat de organisatoren van het Alevistisch festival de atheïstische romanschrijver Aziz Nesin had uitgenodigd, die de omstreden roman De Duivelsverzen van Salman Rushdie in het Turks wilde vertalen.
In 2020 besloot president Recep Tayyip Erdogan om zijn presidentiële macht aan te wenden om een andere man vrij te laten, die tot een levenslange gevangenisstraf was veroordeeld voor zijn rol bij het bloedbad in Sivas.