12 C
Amsterdam

Turkije wil NAVO-lidmaatschap Finland snel goedkeuren

Lees meer

De Turkse president Erdogan liet blijken dat Ankara ‘snel’ de Finse aanvraag voor het NAVO-bondgenootschap kan goedkeuren. Dat geldt niet voor Zweden, het andere Noordse land dat graag wil toetreden. 

‘Insjallah, als dat het beste is’, reageerde Erdogan nog wel enigszins dubbelzinnig op de vraag of Finland groen licht krijgt tijdens een bezoek van de Finse president deze week. ‘Wat de procedure ook is, die zal functioneren. We zullen ons aan onze belofte houden’, zei Erdogan daarna positiever. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Turkije laat – samen met Hongarije – de twee landen al meer dan een jaar bungelen. De rest van de NAVO-landen hebben al ingestemd met de Scandinavische aanvragen, die na de Russische invasie in Oekraïne vrezen voor hun veiligheid.

De Turkse regering vindt dat Zweden ‘te soft’ is tegen groepen die in verband worden getracht met ‘terreur’, waaronder Koerdische groepen. Ook zijn de Turken boos over een aantal koranverbrandingen voor de Turkse ambassade in Zweden. De Turkse toorn is met name op Zweden gericht, met Finland lijkt het land minder problemen te hebben.

De Finse president  Sauli Niinisto is vandaag op bezoek in Turkije. Hij bezoekt de rampgebieden en zal vrijdag Erdogan ontmoeten in Ankara.

- Advertentie -