11.8 C
Amsterdam

Turks-Duitse moskeeën bezorgd om groeiende moslimhaat

Lees meer

Turkse Duitsers maken zich grote zorgen over groeiende moslimhaat. Dat stelt de Duitse afdeling van de Turks-islamitische moskeekoepel Milli Görüs.

In 2020 zijn er 122 aanvallen geweest op moskeeën in Duitsland, meldt de organisatie aan Turkse regeringsgezinde krant Sabah. 2020 zou bovendien een piek zien in het aantal dreigbrieven en beledigende brieven die naar moslims werden gestuurd.

Duitsland moet volgens Milli Görüs maatregelen nemen om verdachten meteen in de kraag te kunnen vatten.

Duitsland legt sinds 2017 misdrijven tegen moslims en islamitische gebouwen apart vast. In 2019 waren zo’n 871 aanvallen gericht tegen de moslimgemeenschap in Duitsland. De gegevens voor 2020 zijn nog niet bekend.

Het land kende afgelopen jaren ook aanslagen gericht tegen moslims. In 2019 probeerde een rechtsextremist tevergeefs de synagoge van Halle binnen te komen, waarna hij langs een joodse begraafplaats en een dönerzaak ging om slachtoffers te maken. Een andere rechtsextremist ging in 2020 langs bij twee shishalounges en schoot daar negen mensen dood.

Dit voorjaar gaat een rechtszaak van start tegen een officier uit het Duitse leger die vermomd als vluchteling een aanslag zou hebben willen plegen, zodat vluchtelingen hier de schuld van zouden krijgen.

In Duitsland wonen 4,7 miljoen moslims, waarvan drie miljoen met een Turkse achtergrond.

- Advertentie -