18.9 C
Amsterdam

‘Turkse Duitser nieuwe minister van Landbouw’

Lees meer

Als de partijleden van de Grünen instemmen met het Duitse regeerakkoord, wordt de Turks-Duitse politicus Cem Özdemir minister van Landbouw in het nieuwe kabinet, melden Duitse media.

Özdemir (1965) is sociaal pedagoog en werkte tijdens zijn studie als pedagoog en journalist. Van 1994 tot 2002 was hij lid van de Duitse Bondsdag, van 2004 tot 2009 was hij lid van het Europees Parlement, en sinds 2013 is hij weer lid van de Bondsdag.

Als politicus heeft Özdemir zich vooral beziggehouden met mensenrechten, buitenlands beleid en integratie. Özdemir staat bekend als een uitgesproken criticus van de Turkse president Erdogan. Hij initieerde in 2016 met succes een resolutie in de Bondsdag om de Armeense Genocide te erkennen.

Özdemir wordt behalve door Turkse nationalisten ook gehaat door extreemrechts. In 2019 lieten rechtsextremisten per e-mail weten de politicus te willen ‘executeren.’

De Grünen mogen vanaf vandaag over het regeerakkoord stemmen. Ze hebben tien dagen de tijd om hun stem uit te brengen. Als de achterban de coalitieonderhandelingen van de partijleiding steunt, dan is er groen licht voor het nieuwe kabinet. In dat geval kan SPD-leider Olaf Scholz op 6 december aantreden als de nieuwe Bondskanselier van Duitsland.

De nieuwe Duitse coalitie bestaat uit de sociaaldemocratische SPD, de liberale FDP en de Grünen, de zusterpartij van GroenLinks. De christendemocratische CDU/CSU-fractie kiest voor de oppositie.

Het Duitse parlement is nu diverser dan ooit. 83 leden van de 735 leden tellende Bondsdag hebben een migratieachtergrond. In de Duitse Bondsdag heeft 11,3 procent van de parlementariërs een migratieachtergrond. In de vorige Bondsdag had 8,2 procent van de parlementariërs dat. Die Linke is de meest diverse partij: 28,2 van haar parlementariërs is bi-cultureel. De christendemocratische CDU/CSU-fractie is met 4,6 procent het minst divers, aldus de Duitse nieuwszender Deutsche Welle.

- Advertentie -