14.4 C
Amsterdam

‘Turks-Koerdische oppositiepolitica opgepakt tijdens vlucht naar Europa’

Lees meer

De Turkse politie heeft parlementariër Semra Güzel van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP opgepakt.

In maart werd haar parlementaire onschendbaarheid al opgeheven na beschuldigingen van banden met de Koerdische PKK-milities. De PKK staat ook in de Europese Unie en Amerika op de terreurlijst.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken vierde op Twitter het nieuws dat ‘HDPKK’er’ Güzel in de kraag is gevat, terwijl ze Turkije probeerde te ontvluchten.

‘Güzel is met een vals paspoort en met een mensensmokkelaar en propagandist voor de organisatie (PKK, red.) door de Turkse veiligheidsdiensten onderweg naar Edirne (een stad vlakbij de grens met Griekenland, red.) opgepakt in een succesvolle operatie.’

Wat Güzel kwalijk wordt genomen, is dat ze lachend op de foto is gezet met een PKK-strijder. Dit gebeurde gedurende het uiteindelijk mislukte vredesproces tussen de Turkse staat en de PKK in 2014. De HDP zegt dat Güzel de PKK toen in naam van de staat bezocht.

Vorige week werd ook de Turkse popster Gülsen gearresteerd vanwege een negatieve opmerking over religieus onderwijs. Ze is, in afwachting van haar proces, alweer vrijgelaten. Er wordt drie jaar cel tegen haar geëist. Intussen heeft een lid van het Hof van Cassatie, het hoogste Turkse rechtsorgaan, gezegd dat het verkeerd was om haar op te pakken.

- Advertentie -