16.4 C
Amsterdam

Turks-nationalistische leider eist ‘respect’ van Oekraïense president

Lees meer

De Turks-nationalistische leider Devlet Bahceli, coalitiegenoot in Erdogans regering, heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gemaand ‘respectvoller’ te zijn richting Turkije. Dit, naar aanleiding van de recente kritiek van Zelensky op het Turkse dubbelspel rond de Oekraïne-oorlog. 

‘Het zou beter zijn als Zelensky in plaats van Griekenland de Turkse natie zou vertrouwen’, aldus Bahceli. Zelensky had daar gezegd dat Turkije een keuze moet maken tussen Oekraïne en Russische toeristen. ‘Een onhoudbare dubbele standaard’, aldus Zelensky.

Dat schoot Bahceli in het verkeerde keelgat: ‘Zelensky moet een zeer respectvolle houding aannemen tegenover het Turkse volk, de Turkse staat en de regering van Turkije. Zeker als hij ook de positie van andere landen in acht neemt in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland’.

Ook denkt Bahceli dat Zelensky door het Westen onder druk gezet wordt om ‘zulk taal tegen Turkije uit te slaan’ en vindt dat die landen ‘pushen voor een permanente oorlog’. Turkije zou daarentegen het enige land zijn die de oorlog in Oekraïne probeert te beëindigen, namelijk via vredesbesprekingen in Istanbul.

De Oekraïense ambassadeur in Turkije heeft al gas teruggenomen. De woorden van Zelensky zouden ‘bewust uit hun verband zijn gerukt’, om de ‘Turks-Oekraïense strategische relatie’ onder druk te zetten. De ambassadeur voegde toe dat Zelensky de Turkse president Erdogan juist dankbaar is voor de politieke steun tegen de Russische agressie’.

- Advertentie -