22.3 C
Amsterdam

Zelensky: ‘Turkije moet kiezen tussen Russische toeristen en ons’

Lees meer

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft voor het eerst kritiek geleverd op de dubbele rol die Turkije speelt in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Dat deed hij in een interview met de Griekse publieke zender ERT.

‘Turkije eigent zich aan de ene kant de rol van bemiddelaar op en steunt Oekraïne met belangrijke stappen. Maar aan de andere kant zien we dat ze al voorbereidingen treffen voor Russische toeristen. Als president moet ik zeggen dat dit vanuit het oogpunt van vriendschappelijke betrekkingen onbestaanbaar is.’

Zelensky vindt dat deze ‘dubbele standaard’ moet stoppen. ‘Zijn jullie voor gerechtigheid of niet? Turkije moet een keuze maken.’

De Turkse president Erdogan meldt intussen Poetin te zullen spreken over ‘de stappen die nodig zijn voor een oplossing in het oosten van Oekraïne’. ‘Dat zal geloof ik in Turkije zijn, in Istanbul of Ankara’, zei Erdogan.

NAVO-lid Turkije veroordeelt de Russische invasie in Oekraïne en steunde Zelensky met drones waarmee veel Russen gedood zijn. Maar anders dan de westerse landen treft Turkije geen sancties tegen Rusland. Turkije-kenner Joost Lagendijk zei eerder tegen de Kanttekening dat Turkije dit doet omdat het niet getroffen wil worden voor Russische sancties.

- Advertentie -