12.8 C
Amsterdam

Turks oppositielid krijgt OM achter zich aan na eren Armeense doden

Lees meer

Turkse aanklagers zijn een onderzoek gestart tegen Sezgin Tanrikulu. Hij is parlementariër namens de seculiere CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije. 

Eergisteren, toen de Armeense Genocide wereldwijd werd herdacht, twitterde Tanrikulu ter nagedachtenis aan enkele honderden Armeense intellectuelen die op 24 april 1915 werden opgepakt en later gedood. Dit wordt door veel wetenschappers gezien als start van de genocide.

‘Echte gerechtigheid kan niet worden bereikt zonder de confrontatie aan te gaan met deze geschiedenis, die het keerpunt is van het kwaad’, aldus Tanrikulu. Maar met zijn woorden heeft hij ‘de morele persoonlijkheid van de Turkse staat’ vernederd, aldus zijn aanklagers.

Turkije ontkent dat zijn Ottomaanse voorgangers zich tijdens de Eerste Wereldoorlog schuldig maakte aan genocide op de christelijke Armeniërs en Assyriërs. De meeste wetenschappers erkennen de Armeense Genocide wel als een feit, alsmede de Tweede Kamer en andere westerse parlementen.

De Armeens-Turkse oppositiepoliticus Garo Paylan van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP haalde eergisteren ook al de woede van regeringspartij en andere nationalistische partijen op de hals, toen hij een voorstel indiende in het Turkse parlement om de Armeense Genocide te erkennen.

‘De brutaliteit van het indienen van zo’n voorstel kan alleen met steun van buiten Turkije tot stand komen’, zei de parlementsvoorzitter’, die het voorstel meteen de prullenbak inwees. ‘Zulk gedrag is niks anders dan provocatie’.

- Advertentie -