5.8 C
Amsterdam

Turkse alevieten slaan alarm: voelen zich steeds meer gemarginaliseerd

Lees meer

De alevitische minderheid in Turkije voelt zich steeds meer gemarginaliseerd door de regering van president Erdogan, die de soennitische islam promoot. Dit schrijft Deutsche Welle.

De Turkse overheid heeft het alevitisme nog altijd niet erkend. De Anatolische Culturele Stichting en de Alevitische Federatie, twee belangenorganisaties voor alevieten, trekken daarom aan de bel. Dat doen zij bij Deutsche Welle, een tv-zender uit Duitsland, waar de deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen onlangs het alevitisme juist heeft erkend als officiële godsdienst.

De Turkse regering heeft hervormingen teruggedraaid uit 2009, die als doel hadden om de maatschappelijke positie van de Alevieten te verbeteren. Een rapport om de positie van Alevieten te verbeteren verdween in een la. Alevitische kerken werden niet officieel erkend als gebedsruimtes en Alevitische kinderen moeten nog steeds verplichte religieuze lessen volgen op school, waar voornamelijk de soennitische islam wordt gedoceerd.

Bovendien besloot de Turkse regering sommige religieuze gebouwen van de alevieten te onteigenen. Volgens de Anatolische Culturele Stichting is het met de rechten van alevieten nu erger gesteld dan in 1982, toen Turkije een militaire dictatuur was.

Aleveieten maken zo’n 16 procent van de Turkse bevolking uit, 12 miljoen mensen. Zij hangen een mystieke stroming binnen de islam aan en wijkt in belangrijke opzichten af van de soennitische islam, de staatsgodsdienst van Turkije. Zo hebben alevieten eigen vastenperiodes en doen zij niet mee aan de pelgrimstocht.

- Advertentie -