22.3 C
Amsterdam

Turkse ambassadeur in Duitsland ontboden vanwege aanhouding journalisten

Lees meer

Gister heeft Duitsland de Turkse ambassadeur op het matje geroepen. Aanleiding is een conflict tussen de Duitse en Turkse overheid over de aanhouding in Frankfurt van twee verslaggevers van het Turkse dagblad Sabah.

Vorige week ontbood Turkije de Duitse ambassadeur vanwege de aanhouding van Sabah-journalisten Ismail Erel en Cemil Albay. Ze worden er door Duitsland van beschuldigd op gevaarlijke wijze persoonlijke informatie te hebben verspreid.

Volgens Turkije werden de twee geïntimideerd en was het Duitse optreden een ‘actie tegen de vrije pers’. Fahrettin Altun, de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, veroordeelde ‘het monddood maken van journalisten’ en stelde dat Duitsland de persvrijheid onderdrukt.

Duitsland reageerde op deze beschuldigingen door de Turkse ambassadeur in Berlijn te ontbieden. De gezant kreeg te horen dat Duitsland de beschuldigingen verwierp.

In Turkije zelf is nauwelijks persvrijheid. Het land staat op plek 165 van de persvrijheidsindex van Reporters Without borders (RSF), Duitsland staat op plek 21.

- Advertentie -