14 C
Amsterdam

Turkse artsen: regering maskeert werkelijke aantal coronadoden

Lees meer

Het Turkse ministerie van Volksgezondheid houdt het aantal officiële coronadoden kunstmatig laag. Dit schrijft de Turkse Medische Associatie in een verklaring.

De officiële corona-aantallen liggen in Turkije op 42.282 besmettingen en 908 doden. De afgelopen week lijkt de stijging van het aantal doden af te vlakken en rapport Turkije er steeds tussen de zeventig en negentig. Maar deze getallen houden geen gelijke tred met het hoge en sterk groeiende aantal besmettingen, aldus de artsenfederatie.

‘Hoewel het gebrek aan toename van het aantal sterfgevallen ongetwijfeld een welkome situatie is, is het opmerkelijk dat het niet overeenkomt met het patroon dat in andere landen over de hele wereld wordt gezien.’

De Turkse Medische Associatie zegt verontrustende berichten te ontvangen van aangesloten artsen. Veel mensen die doodgaan aan het coronavirus zouden niet als zodanig de boeken ingaan. In plaats daarvan wordt gerapporteerd dat ze zijn gestorven aan een ‘virale longontsteking’, ‘infectieziekte’ of een natuurlijke oorzaak.

Ook zegt de artsenvereniging dat Turkije de coronadoden niet volgens de standaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteert, maar door middel van een bepaalde truc met deze WHO-codes het werkelijke aantal coronadoden verdoezelt.

De Turkse Medische Associatie is niet de enige die vraagtekens zet bij de betrouwbaarheid van de Turkse corona-cijfers.

Een onverwachts hoge piek in het aantal doden in Istanbul doet vermoeden dat het ministerie van Volksgezondheid met de coronacijfers knoeit, schrijft de onafhankelijke Turkse nieuwssite Ahval.

In Istanbul zijn de meeste besmettingen met het coronavirus in Turkije. Ook de medische vereniging van Istanbul zegt dat de regering systematisch het werkelijk aantal doden uit Istanbul onder de pet houdt.

Eerder beschuldigden de Turkse oppositie en andere medische experts de regering ervan nep-data te verspreiden over het coronavirus.

- Advertentie -