23.1 C
Amsterdam

Turkse oppositie: regering knoeit met corona-cijfers

Lees meer

Critici beschuldigen de Turkse regering ervan nep-data te verspreiden over het coronavirus.

Niet alleen het aantal besmettingen, maar ook het aantal doden zou in werkelijkheid een stuk hoger liggen. Dit schrijft het onafhankelijke Turkse medium Ahval News.

Afgelopen zaterdag beging het ministerie van Volksgezondheid een opmerkelijk feit. Het meldde dat er in heel Turkije zestien doden waren gevallen. Maar alleen al in Istanbul waren er die dag twintig coronadoden gevallen, zo stond op de gemeentelijke website van Istanbul te lezen.

Nadat een parlementariër van de links-seculiere oppositie hierop wees, werd die gemeentelijke website geblokkeerd door de staat.

De Turkse minister van Volksgezondheid reageerde vanochtend op de commotie. Kritiek op de corona-cijfers van de regering is ‘volkomen ongegrond’, tweette hij. Volgens hem vielen de ‘extra’ doden in de cijfers van Istanbul nadat de Turkse overheid zijn data had verzameld, wat zou verklaren dat Istanbul meer doden meldde dan Turkije als geheel.

De Turkse staat reageert vaker geprikkeld op kritiek. Vorige week werden 410 mensen opgepakt omdat zij op social media ‘provocerende’ opmerkingen over het coronavirus zouden hebben gemaakt.

En gisteren werd een vrachtwagenchauffeur opgepakt en voor een tijdje vastgehouden, nadat een kritische TikTok-video van hem viral ging. In de video vraagt de chauffeur zich af waarom de regering mensen thuis wil houden, maar ze niet tegemoet wil komen als ze in de financiële problemen komen.

Turkije doet een beroep op social distancing en heeft scholen, uitgaansgelegenheden en moskeeën gesloten. Ook is er gedeeltelijke avondklok voor ouderen en chronisch zieken en een verbod op picknicken.

Volgens sommige medische experts is dit nog niet genoeg en dreigt de coronacrisis in Turkije te escaleren. Ze willen dat er meer getest wordt en strengere veiligheidsmaatregelen. Volgens de Duitse omroep das Erste is de geloofwaardigheid van de Turkse regering nu in het geding.

- Advertentie -