18.8 C
Amsterdam

Turkse hoofdaanklager wil doodstraf bij vrouwenmoord

Lees meer

De hoofdofficier van justitie van het Hooggerechtshof in Turkije, Bekir Sahin, wil de doodstraf in het geval van femicide (vrouwenmoord) herintroduceren. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar

De zwaarste straf voor vrouwenmoord is op dit moment levenslang. ‘In het verleden was dit de doodstraf. Volgens mij moet bij bewezen schuld doodstraf het gevolg zijn’, zo zei Sahin vorige week. 

Sahin denkt dat in het geval van sommige misdaden alleen de doodstraf afschrikt. Hij onderbouwt dat idee niet, maar zegt: ‘Een persoon die een zwangere vrouw met talloze steekwonden doodt moet geëxecuteerd worden, in plaats van een levenslange gevangenisstraf uit te zitten.’ 

Geen doodstraf sinds 1984

Turkije heeft de doodstraf officieel afgeschaft in 2004, met het oog op toetreding tot de Europese Unie. De doodstraf werd echter al sinds 1984 niet meer uitgevoerd in het land.

De openbaar aanklager liet zich ook uit over het Vrouwenverdrag (Istanbul Conventie), waar de Turkse regering in 2021 uitstapte. Volgens hem zou dat verdrag vrouwenmoorden niet voorkomen. ‘Femicide vindt plaats met of zonder verdrag.’

Turkse vrouwenorganisaties, zoals het Comité Vrouwensolidariteit, zijn kritisch op Sahin. Volgens hen misbruiken Sahin en rechtse politici, zowel religieuze als nationalistische, vrouwenmoorden om de doodstraf in te voeren voor hun eigen politieke agenda.  
Studies hebben bovendien aangetoond dat er geen preventieve werking uitgaat van de invoering van de doodstraf, zo voeren zij aan.

‘Als mechanismes (in het vrouwenverdrag, red.) die geweld tegen vrouwen moet voorkomen werden geïmplementeerd, als er een sociaal systeem was om dit te effectueren, dan zouden deze vrouwen in leven zijn. Maar deze tekortkomingen worden niet besproken, de doodstraf wel,’ aldus het Comité Vrouwensolidariteit. 

- Advertentie -