17 C
Amsterdam

Turkse minister brengt bezoek aan Rutte en Bruins Slot

Lees meer

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan bracht afgelopen vrijdag een eendaags bezoek aan Nederland. Hij sprak met demissionair premier Mark Rutte en collega-minister Hanke Bruins Slot. Zo meldt de Turkse nieuwssite SonHaber.

‘Vandaag ontving ik mijn Turkse collega in Den Haag voor de 10e Wittenburg Conferentie – een jaarlijks bilateraal overleg tussen Nederland en Turkije’, meldt Hanke Bruins Slot op haar sociale media-account over de ontmoeting met Hakan Fidan. ‘Dit was een speciale editie, in 2024 vieren we 100 jaar vriendschap en 60 jaar arbeidsmigratie tussen onze landen’, aldus Bruins Slot.

De demissionaire minister vertelt verder dat Nederland en Turkije ‘nauw samenwerken’ op het gebied van ‘terrorismebestrijding’ en het aanpakken van ‘irreguliere migratie’. Ze spreekt de wens uit om de verhoudingen wat die onderwerpen betreft te ‘intensiveren’.

Vermoedelijk ging het daarbij niet om de bestrijding van Hamas, die de Turkse regering niet als terroristische organisatie beschouwt. Zo werd zaterdag bijna de gehele Hamas-top door de Turkse president Erdogan in het presidentieel paleis ontvangen.

Hanke Bruins Slot meldt wel dat er ‘uitgebreid is gesproken’ over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. ‘We benadrukten het grote belang van de-escalatie en veel meer humanitaire hulp aan Gaza’, aldus Bruins Slot.

De Turkse site SonHaber deelt ook een foto van een ontmoeting van Fidan met Rutte, maar over dat gesprek is niets te lezen. De demissionaire premier heeft er ook niks over getweet.

Fidan ging na het overleg met Rutte en Bruins Slot nog in gesprek met Turks-Nederlandse organisaties, waaronder de Turkse Federatie Nederland (die gelinkt is aan de extreemrechtse Grijze Wolven en een coalitie vormen met de islamistische regering van Erdogan). Op de gezamenlijke foto is de voorzitter van de Nederlandse tak van de Turkse Grijze Wolven, Murat Gedik, te zien.

- Advertentie -