17.2 C
Amsterdam

Hamas-leiding op bezoek in Turkije

Lees meer

Bijna de gehele top van Hamas bracht dit weekend een bezoek aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het presidentieel paleis in Ankara. De innige band die de Turkse president onderhoudt met Hamas-leider Ismail Haniyeh, zet de relaties met het Westen onder druk. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

De Hamas-leider en zijn team  vergaderde ‘uren’ met de Turkse president, die op zijn beurt werd bijgestaan door onder meer minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan (die een dag eerder nog de Nederlandse demissionaire premier Mark Rutte en Buitenlandse Zakencollega Hanke Bruins Slot sprak bij de Wittenburg-conferentie).

Het is het eerste officiële bezoek van de Hamas-leider Haniyeh sinds de nieuwste Gaza-oorlog in oktober begon. Erdogan wil ‘Palestijnse eenheid’ zien tegen het Israëlische geweld die al aan meer dan 34.000 Palestijnen het leven heeft gekost. ‘Het pad naar de overwinning ligt in eenheid en integriteit’, zou de president tegen de Hamas-leider hebben gezegd.

In het Westen, maar ook in Turkije (vanuit seculiere kringen) is er veel kritiek op de banden die Turkije onderhoudt met de islamistische beweging, die terreuraanslagen pleegt. Daar trekt de Turkse president zich weinig van aan. Hij wijst vaak op de banden die het Westen onderhoudt met Koerdische militanten in Noord-Syrië, die Turkije als vertakking van de PKK beschouwt, die ook op de terreurlijst van het Westen staat. De Verenigde Staten en Europese landen zien de Koerdische YPG en SDF echter los van de PKK en als partners in de strijd tegen ISIS sinds 2014.

- Advertentie -