3.8 C
Amsterdam

Turkse oppositiepartij wil met Syrische regering praten

Lees meer

Het Syrische regime heeft positief gereageerd op een verzoek van de Turkse seculiere oppositiepartij CHP om te gaan praten, nu de onrust tussen de landen toeneemt. ‘De intentie om af te spreken is gedeeld, maar we moeten het nog eens worden over de voorwaarden’, aldus de CHP-woordvoerder. Zo meldt de Turkse nieuwssite Bianet.

Ook president Erdogan zelf heeft aangegeven te willen praten met zijn Syrische collega, maar hier is het Syrische regime nog niet op in gegaan. De twee presidenten hebben elkaar sinds het begin van de Syrische burgeroorlog (2011) niet meer ontmoet.

In Turkije heerst grote onvrede over de miljoenen gevluchte Syriërs, die sinds het begin van de oorlog in Turkije verblijven. Lange tijd werd gedacht dat ze uiteindelijk wel weer zouden terugkeren. Dat is niet gebeurd. Met op de achtergrond de verslechterde economische omstandigheden is deze onvrede recentelijk omgeslagen in geweld en racisme. Veel Turken geloven in xenofobe complottheorieën, bijvoorbeeld over de zogenoemde ‘arabisering’ van Turkije. De regering van Erdogan zou dit doelbewust faciliteren, aldus critici.

De seculiere partij heeft zich vanaf het begin van de Syrische burgeroorlog tegen de opname van grote aantallen vluchtelingen gekeerd en wil ze het liefst allemaal terugsturen. De regering lijkt steeds gevoeliger voor dat standpunt. Maar er spelen ook andere zaken. Turkije heeft namelijk in een groot aantal delen van Noord-Syrië troepen gestationeerd, omdat het met argwaan kijkt naar de Koerdische Autonome Regio. Turkije ziet liever geen onafhankelijk Koerdische bestuur in deze regio. Het Syrische regime wil dat Turkije eerst al haar troepen uit het noorden van Syrië terugtrekt voordat er gesprekken plaatsvinden.

De leider van de seculiere partij CHF zei begin juli al dat een bezoek naar Damascus ophanden was. Hij zei toen dat hij de vluchtelingenkwestie zou oplossen en daarvoor ook fondsen uit Europa zou binnenhalen.

- Advertentie -