18 C
Amsterdam

Turkse oppositiepartijen komen met gezamenlijke presidentskandidaat

Lees meer

Zes Turkse oppositiepartijen hebben de handen ineengeslagen. Ze willen met een gezamenlijke presidentskandidaat komen, die het volgend jaar tegen president Erdogan moet opnemen.

De zes partijen zijn onder meer de seculiere nationalistische partijen CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, en de nationalistische IYI. Ook kleine islamistische partijen, waaronder een van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu, en een meer liberale partij van van voormalig vicepremier Ali Babacan doen mee. Davutoglu en Babacan waren eerst lid van Erdogans AKP.

Erdogan is de kandidaat van de huidige coalitie, die bestaat uit zijn eigen partij AKP en van de ultranationalistische MHP. De nu 68-jarige president heeft dankzij het in 2018 ingevoerde presidentiële systeem veel meer macht dan de vroegere presidenten van Turkije. Maar vanwege de torenhoge inflatie in Turkije en daaropvolgende armoede is hij niet zo populair meer als voorheen.

Sommige analisten denken dat Erdogan de verkiezingen gaat verliezen. Maar de Turks-Amerikaanse analist Sinan Ciddi betwijfelt dat. Als Erdogan verliest, dreigt vervolging voor hemzelf en familieleden voor corruptie en machtsmisbruik. Daarom zal Erdogan er alles aan doen om de macht te houden, schrijft Ciddi. Erdogan heeft al de media in handen, net als de macht om tegenstanders te vervolgen.

Ook is de oppositie nog steeds erg verdeeld.  De CHP-burgemeesters van Istanbul en Ankara maken volgens veel peilingen kans op Erdogan te verslaan, maar het lijkt erop dat de minder populaire CHP-leider Kemal Kilicdaroglu liever zelf de kar trekt.

Daarnaast doet de pro-Koerdische HDP – goed voor zo’n 13,5 procent van de stemmen – niet aan de alliantie mee. Een eigen HDP-kandidaat versterkt Erdogans positie.

De partijen presenteerden eerder dit jaar (foto) wel een plan om de parlementaire democratie in ere te herstellen, maar toch hebben ze volgens Ciddi geen helder plan voor het Turkije na Erdogan. Dit, terwijl de AKP net een noodactieplan heeft gepubliceerd waarin staat hoe de partij de economische crisis wil oplossen.

- Advertentie -