17.3 C
Amsterdam

Turkse politie geeft mishandelde vrouwen onjuiste informatie

Lees meer

Turkse politieafdelingen geven onjuiste en tegenstrijdige informatie aan vrouwen die om hulp en bescherming vragen tegen gewelddadige en mishandelende partners. Dit bericht Deutsche Welle.

Volgens Deutsche Welle-correspondent Burcu Karakas worden de procedures om vrouwen te beschermen tegen geweld niet correct toegepast op de politiebureaus. De journaliste belde en bezocht politiebureaus terwijl ze zei dat ze bescherming zocht tegen een gewelddadige vriend.

De meeste politiebureaus verwezen haar door naar andere politiebureaus en zelfs naar het bureau van de openbare aanklager. Bij sommige politiebureaus werd Karakas de vraag gesteld of ze een ‘emotionele band’ met de man had of doorverwezen naar het ‘familiebureau’, dat de bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld afhandelt.

Advocaten benadrukken echter dat artikel 6284 van het Burgerlijk Wetboek, waarin de rechten van vrouwen die zich bedreigd voelen in hun woning zijn vastgelegd, niet bepaalt dat vrouwen een beroep hoeven te doen op het familiebureau. Vrouwen kunnen daarentegen een straatverbod aanvragen bij de rechtbank of het politiebureau dat voor hen het makkelijkst bereikbaar is.

Vrouwenrechtenadvocate Mine Akarsu: ‘Het politiebureau is verplicht om uit de eerste hand bescherming te bieden.’

Dat artikel 6284 niet naar behoren wordt uitgevoerd komt mede omdat Turkije zich onlangs terugtrok uit de Istanbul Conventie, het bindende verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen. Dit heeft volgens advocate Akarsu ‘de weg vrijgemaakt voor verkeerde en onwettige praktijken bij de rechtshandhaving.’

Artikel 6284 werd aan het Turkse Burgerlijk Wetboek toegevoegd nadat het land de Istanbul Conventie had ondertekend. ‘Dit betekent dat het opzeggen van het verdrag een enorme impact heeft op hoe deze wet wordt gehandhaafd’, aldus de advocate.

- Advertentie -