20.7 C
Amsterdam

Turkse president Erdogan dreigt met ontvoeren Gülen-sympathisanten uit EU

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beweert dat Turkije in staat is om geheime missies uit te voeren in EU-landen om Gülen-sympathisanten te ontvoeren. Dit heeft Erdogan gezegd tijdens een persconferentie op de NAVO-top in Londen.

Na de mislukte coup van juli 2016 voert Turkije een klopjacht tegen de Hizmet-beweging achter de Turks-Amerikaanse geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan houdt hem verantwoordelijk voor de staatsgreep.

Er zijn, zo schrijft de Turks-Duitse journalist Can Dündar, in totaal al zo’n tachtig Gülen- sympathisanten in het buitenland opgepakt door Turkije. Zij woonden in onder andere Azerbeidzjan, Bosnië, Gabon, Kosovo, Maleisië en Mongolië. De Turkse geheime dienst werkte hierbij nauw samen met de lokale diensten, zegt Dündar.

Erdogan heeft nu aangegeven ook in EU-landen actief op jacht te willen gaan. Als Donald Trump IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi mag opsporen en doden, dan mag Erdogan ook mensen opsporen en doden die hij als terrorist beschouwt, zei de Turkse president enkele weken geleden al.

De Turkse president zegt dat in Europa ‘honderden, duizenden’ aanhangers van Gülen leven die iets met de coup van 2016 te maken zouden hebben. Erdogan stelt dat hij aan de EU-landen waar ze wonen om hun uitlevering heeft gevraagd, maar steeds nul op het rekest kreeg.

Of Turkije deze mensen actief gaat opsporen en ontvoeren? Dat gaan we de komende tijd zien, zegt Erdogan geheimzinnig.

Gisteren werd in Bosnië Fatih Keskin opgepakt, een schooldirecteur met Gülen-sympathieën. Keskin woonde al meer dan veertien jaar in Bosnië. Hij is gearresteerd door de Bosnische overheid en dreigt naar Turkije te worden gedeporteerd.

De zaak-Keskin vertoont sterke parallellen met de arrestatie van vijf leraren en een arts in Kosovo in maart 2018. Zij werden overgedragen aan de Turkse geheime dienst, die hen met een privévliegtuig naar Turkije bracht. Twee zijn inmiddels tot hoge gevangenisstraffen veroordeeld, drie zitten in de cel in afwachting op een uitspraak van de rechter.

Erdogan lijkt nu zijn zinnen voornamelijk te hebben gezet op Adil Öksüz, een voormalige theologieprofessor die ervan wordt beschuldigt hoog in de Hizmetbeweging te zitten. Ook zou hij de mislukte coup van 2016 heeft helpen coördineren.

Volgens de Turkse president zit Öksüz ergens in Europa, maar hij wil niet zeggen waar precies. Het is tijd dat Öksüz en anderen worden ‘opgepakt en teruggebracht’, aldus Erdogan.

- Advertentie -