18 C
Amsterdam

Turkse presidentskandidaat Sinan Ogan steunt Erdogan

Lees meer

De Turkse ultranationalistische presidentskandidaat Sinan Ogan heeft aangekondigd de kandidatuur van zittend president Recep Tayyip Erdogan te steunen.

Ogan was de derde kandidaat die zich verkiesbaar had gesteld. Hij kreeg tijdens de Turkse presidentsverkiezingen op 14 mei ongeveer 5 procent van de stemmen. Mede hierdoor slaagde Erdogan er niet in om meer dan 50 procent van de stemmen te behalen. De Turkse president behaalde wel meer stemmen dan de seculiere politicus Kemal Kilicdaroglu, de kandidaat van de oppositie. Daarom zijn er op 28 mei weer verkiezingen, met alleen Erdogan en Kilicdaroglu als kandidaten.

Vorige week probeerde Kilicdaroglu Ogan zover te krijgen dat hij hem zou steunen als presidentskandidaat, in de hoop dat hij op die manier de tweede ronde zou gaan winnen. Kilicdaroglu deed daarom ook een aantal rechts-populistische uitspraken, onder andere over de Syrische en Afghaanse vluchtelingen in Turkije, om zo de ultranationalistische Ogan gunstig te stemmen. Kanttekening-columnist Tayfun Balcik leverde hierop flinke kritiek in zijn column.

Ogan lijkt eieren voor zijn geld te kiezen en steunt nu Erdogan, wiens overwinning op 28 mei een stapje dichterbij komt.

Waarnemers zagen de Turkse verkiezingen als de eerste in twintig jaar waarin de oppositie serieus kans maakte om Erdogan te verslaan. Maar Erdogan, die de media, de rechterlijke macht en het leger in Turkije controleert, slaagde er op 14 mei toch in meer stemmen te halen dan Kilicdaroglu.

- Advertentie -