14.8 C
Amsterdam

Turkse pro-Koerdische HDP komt niet met eigen presidentskandidaat

Lees meer

De pro-Koerdische Volkspartij voor Democratie (HDP), de op twee na grootste partij in het Turkse parlement, kondigde gisteren aan geen presidentskandidaat voor te dragen bij de presidentsverkiezingen op 14 mei.

HDP-medevoorzitter Pervin Buldan zei tijdens een persconferentie in Ankara gisteren dat de partij haar ‘historische verantwoordelijkheid’ zou vervullen. De HDP wil dat de huidige president, Recep Tayyip Erdogan, vertrekt. Dat is ook de wens van de andere oppositiepartijen, die verenigd zijn in de zogenoemde Tafel van Zes. HDP is voor deze coalitie uitgesloten, omdat de partij pro-Koerdisch is en dat ligt gevoelig bij nationalistische Turken. Vooral de IYI-partij, die wel bij de Tafel van Zes is aangesloten, is zeer nationalistisch.

Hoewel de HDP het niet expliciet zei, denken veel analisten dat de partij Kemal Kilicdaroglu zal steunen. Hij is de leider van de Republikeinse Volkspartij CHP, de grootste oppositiepartij in het Turkse parlement en de tweede partij van het land. Hij is genomineerd als kandidaat namens de Tafel van Zes.

Kilicdaroglu had dinsdag, een dag voor de persconferentie van Pervin Buldan, een ontmoeting met de HDP-top in het Turkse parlementsgebouw. Hij zou naar verluidt de beperkingen op het gebruik van de Koerdische taal opheffen en andere kwesties aanpakken die betrekking hebben op de Koerdische minderheid.

De HDP ligt in Turkije onder een vergrootglas vanwege vermeende banden met de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Die partij staat in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst. Veel democratisch gekozen HDP-burgemeesters zijn, omdat ze van terrorisme werden beschuldigd, afgezet en vervangen door Erdogan-getrouwen. Tientallen politici van de partij, waaronder oud-leider Selahattin Demirtas, zitten lange gevangenisstraffen uit.

- Advertentie -