16.7 C
Amsterdam

Turkse rechtbank stopt proces tegen verdachten bloedbad van Sivas (1993)

Lees meer

De rechtbank van Ankara staakt het proces tegen de voortvluchtige verdachten van het bloedbad van Sivas uit 1993 wegens verjaring. De verdachten, Murat Sonkur, Eren Ceylan en Murat Karatas, worden niet langer vervolgd, meldt de Turkse nieuwssite Gazete Duvar.

Het bloedbad in de Centraal-Anatolische stad Sivas vond plaats toen een radicale soennitische menigte op 2 juli 1993 het Madımak Hotel in brand stak, waarbij 33 voornamelijk alevitische (een religieuze minderheid in Turkije) intellectuelen en twee personeelsleden van het hotel omkwamen.

Onder de 35 doden bevond zich ook de Nederlandse antropologiestudent Carina Thuijs. Vorig jaar interviewde de Kanttekening de historicus Mahmut Erciyas over het bloedbad.

‘Voor de alevieten is Sivas nog steeds een traumatische gebeurtenis. De 35 dodelijke slachtoffers worden als martelaars geëerd en over hun individuele levens zijn documentaires gemaakt. Hun foto’s hangen in alevitische verenigingslokalen en worden meegedragen tijdens herdenkingen. Carina is een bekend persoon, ook bij de alevitische gemeenschap in Nederland. Maar in Nederland heeft ze inderdaad nooit die aandacht gekregen’, zei Erciyas vorig jaar.

De aanklager van de zaak, die zijn eindoordeel uitsprak, voerde aan dat de voortvluchtige status van de verdachten geen invloed zou hebben op de verjaring en verzocht om de zaak te seponeren, zoals dat al in het hoofdproces in 2012 is gebeurd.

De rechtbank aanvaardde dit standpunt en seponeerde de zaak. Er is dus geen zaak meer tegen de verdachten die al 30 jaar op de vlucht zijn. Veel alevitische organisaties willen het daarbij niet laten. ‘Deze zaak zullen we niet aan de Dag des Oordeels overlaten’, verklaarden ze in een persverklaring voor de rechtbank.

- Advertentie -