18 C
Amsterdam

Turkse regering wil parlementaire immuniteit oppositieleider intrekken

Lees meer

De Turkse regering heeft nieuwe moties ingediend om de parlementaire immuniteit van tien oppositieleden op te heffen. Daaronder valt ook Kemal Kilicdaroglu (foto), fractievoorzitter van de links-seculiere CHP. De CHP is de grootste oppositiepartij van het land.

Begin dit jaar deed de Turkse overheid aangifte tegen Kilicdaroglu, omdat hij een mede-medeparlementariër steunde die gouverneurs en rechters ‘militanten van de Turkse regering’ noemde. Hij kan echter nog niet vervolgd worden, vanwege zijn parlementaire immuniteit.

De regering wil naast Kilicdaroglu nog zes CHP-parlementariërs en drie parlementariërs van de pro-Koerdische HDP strippen van hun parlementaire onschendbaarheid, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu. De stap volgt op soortgelijke procedures die vorige week zijn gestart tegen elf andere afgevaardigden, voornamelijk van de HDP.

Op 17 maart heeft het Turkse parlement HDP-parlementariër Ömer Faruk Gergerlioglu zijn parlementaire status ontnomen, enkele weken nadat een rechtbank een veroordeling wegens het verspreiden van terroristische propaganda had bekrachtigd. Gergerlioglu zit nu in de gevangenis.

Er gaan de laatste weken steeds meer stemmen op om de pro-Koerdische HDP te verbieden. De grootste pleitbezorger van dit verbod is Devlet Bahceli, leider van de extreemrechtse MHP, die samen met de AKP van president Erdogan de regeringscoalitie vormt.

- Advertentie -