8.6 C
Amsterdam

Tweede Kamer: Azerbeidzjan moet zich uit Armeens gebied terugtrekken

Lees meer

De Tweede Kamer verzoekt de regering zijn best te doen om de Europese Raad van regeringsleiders aan te laten sluiten bij een recente oproep van Emmanuel Macron. Onlangs maande de Franse president Azerbeidzjan om zijn troepen op Armeens grondgebied onmiddellijk terug te trekken.

Een motie van Gert Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) behaalde een meerderheid. Volgens Armenië zijn in het zuiden Azerbeidzjaanse troepen het land binnengedrongen. Azerbeidzjan ontkent en spreekt van een provocatie van Armenië.

Ook de Verenigde Staten en Rusland hebben Azerbeidzjan gewaarschuwd voor het handhaven van het vredespact met Armenië.

Het gaat om gebied rond het grensmeer Sev. Dat ligt vlakbij de betwiste regio Nagorno-Karabach, Nagorno-Karabach, dat eind vorig jaar deels in Azerbeidzjaanse handen viel na een wekenlange oorlog met het Armenië. In 1988-1992 bezette Armenië na een bloedige oorlog het gebied.

Op Twitter krijgt Segers veel boze reacties van Azerbeidzjaanse Nederlanders. Zij wijzen hem op de Armeense oorlogsmisdaden in de oorlog van 1988-1992. Ook pro-Palestijnse twitteraars zijn boos op Segers. Dit komt doordat de ChristenUnie-politicus het islamitische Azerbeidzjan als agressor aanwijst, maar in het Israëlisch-Palestijnse conflict weigert Israël als agressor aan te wijzen.

De ChristenUnie komt vaker op voor het overwegend christelijke Armenië. Zo maakten voormalig ChristenUnie-parlementariërs Leen van Dijke en Joël Voordewind zich hard voor erkenning van de Armeense Genocide, die inmiddels is omarmd door de Tweede Kamer.

- Advertentie -