7.6 C
Amsterdam

Tweede Kamer: ‘From the river to the sea’ is geweldsoproep

Lees meer

‘From the river to the sea, Palestine will be free’ is een geweldsoproep die aanspoort tot de vernietiging van de staat Israël. Dat vindt de Tweede Kamer, die daarmee een motie van JA21 heeft aangenomen. Ook de VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP, BBB, Omtzigt en Groep Van Haga steunen de motie. Zo meldt de NOS.

In de Kamer ontstond een heftige woordenwisseling nadat Denkleider Stephan van Baarle de leus uitsprak in zijn rede. Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) was daar echter niet van gediend. Ze wil de leus niet meer horen in de Kamer, omdat het bepaalde associaties zou oproepen.

Joost Eerdmans van JA21 vulde dat voor haar in. Van Baarle zou volgens hem met die leus ‘antisemitisch’ zijn.

Van Baarle wil daar niks van weten. Hij ziet de leus juist als een oproep tot gelijkwaardigheid en vrijheid voor de Palestijnen dat niks met antisemitisme te maken heeft. Eerder heeft de rechter al geoordeeld dat de leus niet strafbaar is.

De arabist Jan Hoogland denkt dat met deze aangenomen motie ‘Palestijnenhaat’ geïnstitutionaliseerd wordt, reageert hij op sociale media. De voormalige Cidi-directeur Ronny Naftaniël is op zijn beurt tevreden. ‘Wat stelt het anders voor dan de vernietiging van Israël?’

De Kamer verwierp overigens ook een motie van D66 en Verenigd Links (PvdA/GroenLinks), waarin het kabinet wordt gevraagd om alle schendingen van het oorlogsrecht te veroordelen, ook die van Israël. De VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, FvD, BBB, Groep van Haga, JA21, Omtzigt stemden tegen.

Erg pijnlijk’, vindt buitenlandwoordvoerder Kati Piri van Verenigd Links.

- Advertentie -