16.3 C
Amsterdam

Tweede nacht vol met geweld in Al Aqsa-moskee Jeruzalem

Lees meer

Opnieuw zijn gewapende Israëlische agenten de Al Aqsa-moskee in het bezette Oost-Jeruzalem binnengevallen, en hebben ze moslimgelovigen bestookt met traangas en verdovingsgranaten.

Het is de tweede aanval op de Al Aqsa-moskee in 24 uur. Ook dinsdagavond waren Israëlische politieagenten het complex binnengevallen met grof geweld, wat leidde tot een storm van verontwaardiging in de islamitische wereld. Turkije en Arabische landen veroordeelden het Israëlische optreden.

Gisteravond vielen Israëlische agenten de Al Aqsa-moskee wederom aan, terwijl bijna 20.000 Palestijnse moslims het Ramadan Taraweeh-nachtgebed aan het verrichten waren. De gewapende agenten vuurden rubberen kogels, traangas en verdovingsgranaten op de moslims af, om hen uiteen te drijven. Ze achtervolgden gelovigen en sloegen sommigen bont en blauw met wapenstokken. Binnen een uur was de moskee bijna helemaal leeg.

‘De omvang van het geweld was schokkend’, vertelde ooggetuige Firas al-Dibbs aan Middle East Eye. Volgens hem willen de Israëlische autoriteiten een nieuwe realiteit creeëren, en de Al Aqsa-moskee van Palestijnse moslims zuiveren.

Extreemrechtse Joodse kolonisten zijn ook van plan de Al Aqsa-moskee binnen te vallen. Ze zijn dit van plan vandaag te doen en willen een week de moskee bezetten, ter gelegenheid van de Joodse feestdag van Pesach. Zionistische extremisten willen de Al Aqsa-moskee vernietigen, omdat die op de plek staat waar volgens de Joden de tempel stond.

Najeh Bkeirat, adjunct-directeur van de zogenoemde Waqf-raad, het door Jordanië geleide orgaan dat de Tempelberg beheert, vermoedt dat Israël bewust escaleert om de aandacht van het Israëlische publiek af te leiden. Israëliërs zijn nu in de ban van de protesten tegen de extreemrechtse regering van premier Benjamin Netanyahu, die van plan is om de invloed van het hooggerechtshof te breken. ‘Ik denk dat we afstevenen op meer escalatie en dat de Israëlische regering verantwoordelijk is.’

- Advertentie -