16.4 C
Amsterdam

Twitter schorst radicale Spaanse partij om ‘hate speech’ tegen moslims

Lees meer

Twitter heeft het officiële account van de radicaal-rechtse Spaanse partij Vox geschorst. De Spaanse krant el Pais meldt dat de partij de Twitterregels inzake hate speech heeft geschonden.

Volgens het Twitter-account van Vox bestaat slechts 0,2 procent van de bevolking uit moslims, maar zijn moslims de dader bij 93 procent van alle misdrijven. ‘De meesten zijn van de Maghreb’, claimde de partij.

Vorige maand plaatste de partij ook al een reeks anti-islamberichten, gericht tegen moslims in Catalonië. ‘De realiteit is dat onze regio haar identiteit aan het verliezen is.’ #stopislamisering.’

De Spaanse partij Vox is in 2013 opgericht door enkele oud-leden van de Partido Popular, de conservatief-christelijke Volkspartij. De radicaal-rechtse partij beschikt over 24 van de 350 zetels in het Spaanse parlement.

Voix is tegen abortus, tegen niet-westerse migranten en de islam en voor het afschaffen van autonomie van de regio’s. De rechtervleugel van Vox bestaat uit Franco-aanhangers die met weemoed terugdenken aan de tijd van zijn fascistische dictatuur (1939-1975).

Vox heeft openlijk opgeroepen om moskeeën te sluiten en tienduizenden moslims uit Spanje te deporteren. In 2019 pleitte partijleider Santiago Abascal bovendien voor een nieuwe Reconquista, een herovering van Spanje. Hij vergeleek de herovering van Spanje op de Moren tussen de elfde eeuw en 1492 met de plannen van Vox om de moslimmigranten te deporteren.

- Advertentie -