14.4 C
Amsterdam

Rechtse Franse presidentskandidaat Zemmour op campagne in Armenië

Lees meer

Éric Zemmour werd zaterdag op het vliegveld van de Armeense hoofdstad Yerevan vijandig ontvangen door demonstranten. Zij protesteerden tegen de radicaal-rechtse presidentskandidaat, die hoopt de Armeense gemeenschap in Frankrijk achter zich te krijgen.

Ongeveer twintig demonstranten begroetten Zemmour door ‘racisme’ te roepen en te zwaaiden met borden waarop stond: ‘Niet welkom, Éric Zemmour.’

De demonstranten waren Fransen en Armeniërs. ‘We zijn er om de Armeniërs te informeren over wie Éric Zemmour is. Hij is een zeer gevaarlijke man, een fascist’, aldus een 25-jarige Francaise tegen le Point.

Zemmour is in Armenië met als doel om meer stemmen te krijgen van de Armeense gemeenschap in Frankrijk. Er wonen meer dan 600.000 Armeniërs in Frankrijk. Zemmour is tot dinsdag in Armenië.

Ook is Zemmours bezoek ideologisch. Vrijdag verklaarde de radicaal-rechtse presidentskandidaat dat hij Armenië had uitgekozen voor zijn eerste campagnereis omdat het een oud, christelijk land is, een zogenoemde bakermat van de westerse beschaving.

Zemmour bracht de Armeense Genocide in herinnering, die aan ongeveer anderhalf miljoen Armeniërs het leven heeft gekost. Ook noemde hij de recente oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan, die mede dankzij Turkse militaire steun door Azerbeidzjan gewonnen werd. Volgens Zemmour bevindt Armenië zich in het hart van een beschavingsoorlog tussen christendom en islam.

Zemmour is niet de eerste radicaal-rechtse politicus die Armenië om dezelfde reden omarmt. Ook Geert Wilders maakt zich hard voor de Armeense zaak. Vorig jaar oktober kreeg de PVV-politicus een chatsjkar, een Armeense kruissteen, uitgereikt als dank voor zijn politieke steun voor Armenië. De steen werd uitgereikt door de voorzitter van de Armeense Kerk in Almelo.

- Advertentie -