17.3 C
Amsterdam

Universiteit Leiden cancelt Palestina-panel, academici schrijven boze brief

Lees meer

Boze wetenschappers hebben een brandbrief geschreven aan het bestuur van de Universiteit Leiden, die een paneldiscussie over Israël en Palestina heeft gecanceld.

Komende maandag zou een paneldiscussie over apartheid en racisme door Israël plaatsvinden in Den Haag, waar de Den Haag Campus van de universiteit is gevestigd. De line-up van het panel bestond uit tegenstanders van hoe Israël de Palestijnen behandelt. Uit de beschrijving van sommige panelleden blijkt dat zij Israël een apartheidsstaat vinden. Het evenement zou worden georganiseerd door de groep Students for Palestine.

Volgens de Universiteit Leiden voldoet het evenement niet aan de huisregels van de academische instelling. ‘De organisatoren zijn geraadpleegd, maar helaas werden er geen veranderingen in het programma gemaakt. We zijn daarom niet in staat om mee te werken’, aldus de universiteit.

Veel wetenschappers en activisten reageren ontstemd. ‘Dit is een duidelijke aantasting van de vrijheid van meningsuiting en de waarden van de universiteit’, twittert Matthew Longo, universitair docent Politicologie in Leiden.

Een brandbrief aan het universiteitsbestuur is ondertekend door medewerkers en studenten van de universiteit, evenals door wetenschappers verbonden aan andere universiteiten.

In de brief wordt het besluit om het evenement te cancelen streng veroordeeld. Volgens Longo cum suis is er sprake van een dubbele standaard: ‘Wat bij andere gebeurtenissen – of het nu over Oekraïne, China of Nederland gaat – terecht wordt toegestaan, wordt geweigerd als het over Palestina gaat.’

Volgens de brief baseert de Universiteit Leiden het cancelen van het evenement op basis van twijfels over de neutraliteit van gespreksleider. Dat is Dina Zbeidy, een antropologe  aan de Hogeschool Leiden. Zbeidy werkte voor Nederlandse en Palestijnse mensenrechtenorganisaties en is van mening dat Israël zich schuldig maakt aan apartheid.

De paar honderd ondertekenaars van de brief vinden dat de universiteit niet onderbouwt waarom Zbeidy het gesprek niet zou kunnen leiden. Ze roepen de universiteit op pal te staan voor academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting. ‘Praesidium Libertatis’ (Het bastion van de vrijheid) is het motto van de Universiteit Leiden. Hier moet de universiteit zich ook aan houden, vinden zij.

- Advertentie -