17.3 C
Amsterdam

Universiteiten veroordelen boycot-oproep academici tegen Israël

Lees meer

De Vereniging van Universiteiten is tegen het boycotten van Israëlische universiteiten. Dit schrijft voorzitter Pieter Duisenberg op Twitter.

Duisenberg reageert op een oproep van honderden wetenschappers, docenten en studenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten om Israëlische academische instellingen te boycotten.

Onder de ondertekenaars bevinden zich prominente wetenschappers als historici Nadia Bouras en Sara Polak (Universiteit Leiden), arabist Annelies Moors (Universiteit van Amsterdam), theoloog Janneke Stegeman (Universiteit Utrecht) en antropologen Sinan Cankaya en Thijl Sunier (Vrije Universiteit Amsterdam).

Geen zuivere koffie, vindt Duisenberg: ‘Universiteiten zijn een vrijplaats voor debat en onderzoek. Deze oproep voor een boycot hoort daar absoluut niet bij en heeft geen steun van de Nederlandse universiteiten.’

Duisenberg reageerde met zijn tweet op een artikel in Elsevier van de Leidse wetenschapper Bart Collard, die de ondertekenaars van de oproep selectieve verontwaardiging en een gebrekkig moreel kompas verwijt.

Collard: ‘Ogenschijnlijk zijn de ondertekenaars veel minder begaan met de slachtoffers van andere, bijvoorbeeld islamitische, regimes dan met de Palestijnen. De onderdrukte en vermoorde niet-moslims, vrouwen en homoseksuelen – zoals in Iran – zijn hun aandacht kennelijk niet waard. In plaats daarvan richten zij hun pijlen op Israël – een democratische rechtstaat die zo goed mogelijk probeert te balanceren tussen mensenrechten en de veiligheid van haar inwoners, in een permanente (dreigende) oorlog.’

- Advertentie -