18.3 C
Amsterdam

Utrecht: burgemeester wil omstreden moskee weren uit stad

Lees meer

Burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) van Utrecht wil de omstreden salafistische alFitrah-moskee weren uit de stad, meldt AD Utrecht. Eerder deze week is de moskee teruggekeerd in de Domstad, en is nu gevestigd op bedrijventerrein Oudenrijn.

Er zijn geen wettelijke gronden om de stichting alFitrah te weren uit de stad Utrecht. ‘Maar binnen de wettelijke mogelijkheden doen we wat we kunnen om hen te weren’, zegt Dijksma. ‘We doen wat binnen ons vermogen ligt om te voorkomen dat deze stichting zich weer in de stad vestigt.’

Het bestemmingsplan is vooralsnog het belangrijkste middel om in actie te komen. De activiteiten van alFitrah lijken in strijd te zijn met het bestemmingsplan van het pand op het bedrijventerrein.

De salafistische moskee is een hoofdpijndossier voor de gemeente Utrecht. Zo zou de moskee mensen ontmoedigen zich aan te sluiten bij de Nederlandse samenleving en is er onduidelijkheid over de financiering van de stichting.

Maar volgens imam Suhayb Salam (foto) is er sprake van een hetze. ‘Wij sluiten niemand buiten. En wij sporen mensen aan mee te doen met de maatschappij. Maar wij worden in een hoek gedreven op een manier die niet is gebaseerd op feiten.’

Vorig jaar werd alFitrah door de rechter gedwongen om een voormalig schoolgebouw in Utrecht te verlaten. De pandeigenaar had een kort geding aangespannen tegen alFitrah, dat ondanks toezeggingen nog steeds niet uit het pand was vertrokken.

- Advertentie -