13.8 C
Amsterdam

Omstreden alFitrah-moskee terug in Utrecht, PVV stelt vragen

Lees meer

AlFitrah is weer terug in Utrecht, bericht AD Utrecht. De controversiële salafistische moskee is nu gevestigd op bedrijventerrein Ouderijn. Burgemeester Sharon Dijksma heeft eerder gezegd niet te wachten op een doorstart van alFitrah in Utrecht. De PVV Utrecht heeft schriftelijke vragen gesteld aan Dijksma.

‘Wees verheugd en wees allemaal welkom in het nieuwe pand’, aldus imam en voorzitter Suhayb Salam (foto) in een videoboodschap.

De salafistische moskee is een hoofdpijndossier voor de gemeente Utrecht. Zo zou de moskee mensen ontmoedigen zich aan te sluiten bij de Nederlandse samenleving en is er onduidelijkheid over de financiering van de stichting.

Maar volgens Salam is er sprake van een hetze. ‘Wij sluiten niemand buiten. En wij sporen mensen aan mee te doen met de maatschappij. Maar wij worden in een hoek gedreven op een manier die niet is gebaseerd op feiten.’

In een tweede video zegt Salam dat de stichting een groter pand op het oog heeft, maar dat hier een miljoen euro voor nodig is.

Vorig jaar werd alFitrah door de rechter gedwongen om een voormalig schoolgebouw in Utrecht te verlaten. De pandeigenaar had een kort geding aangespannen tegen alFitrah, dat ondanks toezeggingen nog steeds niet uit het pand was vertrokken.

De PVV wil nu weten of Dijksma zich alsnog gaat inzetten om alFitrah te weigeren. De fractie wil weten of er geen mogelijkheden zijn de moskee toch te weigeren of de organisatie te verbieden.

- Advertentie -