13.3 C
Amsterdam

Utrecht: protest tegen fascisme na optocht met NSB-vlag

Lees meer

Morgenavond gaan verontruste Utrechters protesteren op de Maliebaan in de Domstad, meldt AD Utrecht. Ze vrezen voor opkomend fascisme.

Directe aanleiding voor hun protest: een fakkeloptocht van vorige week (foto), waarbij extreemrechtse demonstranten de beruchte Prinsenvlag droegen, een symbool van de NSB.

De fakkeloptocht van vorige week werd georganiseerd door Etienne van Basten, voorzitter van de Germaanse Jeugd Nederland, de jeugdbeweging van de neonazistische NVU. ‘Pijnlijk na tachtig jaar weer een NSB-vlag op de Maliebaan te zien’, vinden de verontruste Utrechters.

De Kanttekening sprak vorige week met de Utrechtse advocate Sacha Jansen, die per ongeluk in de demonstratie in haar wijk terechtkwam. ‘Eerst sprak ik nog mensen aan: ‘Weten jullie wel waar jullie achteraan lopen? Achter een Prinsenvlag?”, aldus Jansen.

Jansen werd emotioneel toen de demonstranten ook langs de Maliebaan liepen, waar tijdens de oorlog het hoofdkwartier van de NSB was gevestigd. ‘Nul historisch besef.’

Ook afgelopen zondag, bij het grootschalige coronaprotest in Amsterdam, werd de Prinsenvlag getoond. Deze vlag werd in de zeventiende eeuw gebruikt, maar dus ook door de NSB en tegenwoordig door extreemrechtse groeperingen.

- Advertentie -