14.7 C
Amsterdam

Utrecht zet imam in bij vaccinatiecampagne

Lees meer

Om islamitische bewoners op te roepen zich te laten vaccineren, gaat de gemeente Utrecht een filmpje opnemen met een imam. Dit meldt AD Utrecht.

Onder biculturele Nederlanders en laaggeletterden is de opkomst ‘zorgwekkend laag’, waarschuwden huisartsen afgelopen weekend in de Volkskrant.

De Utrechtse gemeenteraad trekt zich deze zorgen aan. Zo gaf slechts 35 procent van de 60-plussers in de armere wijk Kanaleneiland gehoor aan de oproep zich in te enten.

D66-wethouder Eelco Eerenberg (Volksgezondheid) antwoordt op vragen van de raad dat de gemeente nog meer middelen uit de kast gaat trekken om deze groepen te bereiken.

Zo komt er communicatie in het Turks en Arabisch, om Turks- en Marokkaans-Nederlandse senioren zich ook te laten vaccineren. Verder moeten jongerenwerkers aan jongeren het belang van vaccinaties uitleggen.

Onder moslims worden veel complottheorieën over het coronavirus en vaccins verspreid. Dit gebeurt vooral op social media, waarbij vloggers en influencers een dubieuze rol spelen. Begin dit jaar trok de Stichting Platform Islamitische Organisaties in Rotterdam (SPIOR) hierover aan de bel.

Onder sommige moslims bestaat twijfel of het nemen van een coronavaccin tijdens de ramadan halal is, omdat er dan alsnog iets in je lijf wordt gespoten. Tijdens de vastenmaand worden moslims geacht overdag niets tot zich te nemen.

In onze nieuwe ramadanpodcast geeft IC-arts Mustafa Albayrak antwoord op de vraag of het weigeren van een vaccin te verantwoorden is volgens de islam.

- Advertentie -