15.7 C
Amsterdam

Van Doorn wil schadevergoeding na aanhouding: ‘Dit was machtsmisbruik’

Lees meer

Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn van de islamitische Partij van de Eenheid wil een schadevergoeding van de overheid.

Van Doorn werd zondagochtend door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) aangehouden en maandagavond weer vrijgelaten. Hij liep in een buurt waar Mark Rutte toevallig ook was en vertoonde volgens de autoriteiten ‘verdacht gedrag’.

De zaak tegen hem is inmiddels geseponeerd en dus is hij geen verdachte meer. Hij zet nu in op een klacht en een schadevergoeding, laat hij zijn volgers op Facebook weten. Er zal een rechtszaak komen tegen de NCTV, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Van Doorn: ‘Wat mij is overkomen was machtsmisbruik en ik heb materiële en morele schade geleden als gevolg van mijn arrestatie. Ze willen me treiteren en de methode om mij te arresteren is niet verenigbaar met een rechtsstaat.’

Eerder deze week gaf Van Doorn al aan dat hij vermoedt te zijn opgepakt omdat hij een ‘kritische moslimpoliticus’ is.

Onder zijn Facebookvrienden krijgt het Haagse raadslid veel bijval. ‘Stelletje mafkezen echt waar. En we leven in een rechtsstaat?’, reageert er een.

‘Wat een hufters! Natuurlijk hadden ze de verkeerde. Laat ze een keer echt op zoek gaan naar de criminelen in plaats van een onschuldige burger oppakken’, schrijft een ander. ‘Zet hem op en moge Allah je beschermen.’

Anderen zien in de arrestatie van Van Doorn een complot tegen moslims: ‘De werkwijze van media en NCTV begint enge vormen aan te nemen…razzia’s op moslims’, zegt iemand. Een bericht waar Van Doorn ‘Ameen’ op zegt.

Van Doorns gevoel van humor is in elk geval niet achter de tralies blijven liggen, zo bleek gisteravond op Twitter. ‘Beste Politie Den Haag en NCTV, als politicus heb ik zoals jullie weten regelmatig te maken met (ernstige) bedreigingen. Het valt mij de laatste tijd op dat minister-president Rutte vaak op dezelfde plaats is als ik. Dat voelt bedreigend. Wanneer pakken jullie hem op voor verhoor?’

Eergisteren werd Van Doorn wel nog veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het opruien tot geweld. In 2018 twitterde Van Doorn onder meer: ‘Moge Allah de zionisten vernietigen’. Dit, na het zien van beelden van neergeschoten Palestijnse jongeren.

Van Doorn werd in 2015 ook al eens veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, omdat hij geheime stukken had gelekt, drugs aan minderjarigen had verkocht en in het bezit was van een alarmpistool.

Hij was tot eind 2011 lid van de Haagse PVV-fractie. In 2013 bekeerde hij zich tot de islam en sloot hij zich aan bij de Haagse islamitische Partij van de Eenheid. Hij is nu fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag. In maart wilde hij met deze partij de Kamer in, maar dat mislukte.

- Advertentie -