14.5 C
Amsterdam

Van Doorn: ‘Ik werd vastgehouden omdat ik kritisch moslimpoliticus ben’

Lees meer

Dat de Haagse moslimpoliticus Arnoud van Doorn werd vastgehouden vanwege ‘verdacht gedrag’ in de buurt van demissionair premier Mark Rutte maakt ook in Turkije de tongen los.

Van Doorn is een geliefde politiek commentator in Turkse media. Zo suggereerde hij vorig jaar op de Turkse staatstelevisie dat de moord op Samuel Paty een false flag-operatie was van de Franse staat, met als doel om moslims te pesten.

De leider van de Haagse islamitische Partij van de Eenheid zegt nu tegen de Turkse pro-regeringskrant Yeni Safak dat hij ten onrechte is aangehouden ‘omdat ik een kritische moslimpoliticus ben en omdat ze mijn naam wilden bezoedelen’.

Van Doorn werd afgelopen zondagochtend door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) aangehouden, en maandagavond vrijgelaten. Hij liep in een buurt waar Mark Rutte toevallig ook was en vertoonde volgens de DKDB ‘verdacht gedrag’.

Dit weekend lekte uit de dat beveiliging van Rutte is opgeschroefd, omdat er plannen in de maak zouden zijn om hem te vermoorden.

Van Doorn heeft een nacht in de cel doorgebracht en is na een politieverhoor maandag vrijgelaten.

Van Doorn zegt ook een rechtszaak te zullen aan te spannen tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die volgens Van Doorn al een tijdje bezig is hem te pesten en achter zijn arrestatie zit.

‘De NCTV wil me op deze manier een tijdje storen en lastigvallen. De manier waarop ik werd vastgehouden is niet in overeenstemming met de rechtsstaat. Ze willen mijn naam belasteren met een zeer slechte valse beschuldiging.’

Van Doorn vertelt de Turkse krant ook dat hij helemaal niet van plan was om een moordaanslag op Rutte te plegen, maar naar zijn moeder wilde gaan die oud is en zorg nodig heeft. Hij vertelde de krant dat drie, vier mensen in burger zonder opgaaf van reden naar zijn identiteit vroegen en dat hij korte tijd daarna werd aangehouden.

Gistermiddag werd Van Doorn ook nog veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het opruien tot geweld. In 2018 twitterde Van Doorn onder meer: ‘Moge Allah de zionisten vernietigen’. Dit, na het zien van beelden van neergeschoten Palestijnse jongeren.

Van Doorn werd in 2015 ook al eens veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, omdat hij geheime stukken had gelekt, drugs aan minderjarigen had verkocht en in het bezit was van een alarmpistool.

Hij was tot eind 2011 lid van de Haagse PVV-fractie. In 2013 bekeerde hij zich tot de islam en sloot hij zich aan bij de Haagse islamitische Partij van de Eenheid. Hij is nu fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag. In maart wilde hij met deze partij de Kamer in, maar dat mislukte.

- Advertentie -