14.2 C
Amsterdam

‘Vastenmaand ramadan begint in Marokko op 23 maart’

Lees meer

Astronoom Hicham Aissaoui denkt dat in Marokko donderdag 23 maart de eerste dag van de vastenmaand ramadan zal zijn. Het begin van een nieuwe maand hangt in de islamitische kalender af van de maanstand.

Morocco World News meldt dat Aissaoui ook voorziet dat Marokkanen deze maand dertig dagen moeten vasten. De afgelopen vijf jaar duurde de ramadan voor Marokkaanse moslims een dag korter.

De islam hanteert een ‘maankalender’, waarbij een maand start zodra de nieuwe maan is gezien. Veel landen volgen de richtlijnen van Saoedi-Arabië, een van de landen waar men nauwkeurig observeert of het al nieuwe maan is. Astronomieberekeningen verschillen van expert tot expert.

Marokko zal naar verwachting woensdag de maansikkel waarnemen en dan begint een dag later de nieuwe maand. Andere landen, zoals Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, zullen naar verwachting dinsdag de resultaten van de maansikkelwaarneming bekendmaken.

Sommige astronomen denken dat de meeste Arabische landen aanstaande donderdag de eerste dag van de ramadan zullen vieren, waarbij velen de start van het vasten al vieren aan de vooravond, op woensdagavond.

In Turkije start de ramadan naar verwachting woensdagavond. Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender waarin moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang onthouden van drinken, eten en seks, afhankelijk van de waarneming van de maansikkel.

- Advertentie -