Turkije heeft de kritische Syrische mensenrechtenactivist Ahmed Katie opgepakt op verdenking van spionage voor de Franse inlichtingendienst. Hij werd al sinds november vermist en had openlijk kritiek op de verslechterde behandeling van vluchtelingen in Turkije. Zo meldt de nieuwssite Turkish Minute.
De vermissing van de prominente voorvechter van Syrische vluchtelingenrechten in Turkije deed alle alarmbellen afgaan bij mensenrechtenorganisaties. Zijn advocaat, Halim Yılmaz, bevestigt nu aan Middle East Eye dat Katie op 12 december werd gearresteerd op ‘beschuldiging van spionage’.
De vrouw van Katie gaf echter aan dat ze haar man vanaf 30 november niet meer kon bereiken. Naar verluidt werd hij voor het laatst gezien toen hij zijn werk in Istanbul verliet voor een onderzoek van de Turkse politie. Volgens zijn vrouw zou hij onder druk zijn gezet door de Turkse autoriteiten vanwege zijn kritische berichtgeving.
Ook blijkt dat Katie voor zijn detentie al asiel had aangevraagd in Frankrijk. Turkse woordvoerders van de politie hebben geweigerd commentaar te geven op de zaak van Katie in antwoord op vragen van Middle East Eye.
In Turkije is de behandeling van vluchtelingen sinds langere tijd verslechterd. Aan het begin van de Syrische burgeroorlog was de islamistische regering van Erdogan nog welwillend tegenover Syriërs, die weer zouden terugkeren als het Assad-regime omver was geworpen. Toen dit niet gebeurde, sloeg de stemming bij islamistische Turken om. Onder seculiere Turken is het anti-Arabische sentiment al langer gemeengoed.