10 C
Amsterdam

Versterkte gebedsoproep Amsterdamse moskee klinkt mogelijk volgende maand al

Lees meer

De Blauwe Moskee in Amsterdam-West was afgelopen weken volop in het nieuws. De moskee wil de azan – de gebedsoproep – versterkt laten klinken. De bestuursleden van de moskee zetten de vaart erachter, zo blijkt nu.

Hoofdimam Yassin Elforkani mikt erop om vrijdag 8 november de eerste azan te laten klinken. ‘Maar het kan ook langer duren. We gaan het geluid laten testen door een extern bureau, zodat we binnen de toegestane normen blijven’, zegt hij tegen het Parool.

Het Parool was gisteren aanwezig op een informatiebijeenkomst. Op de agenda stond een demonstratie van de azan aan de aanwezige bewoners. Daarna ging het moskeebestuur het gesprek aan met geïnteresseerden.

De Blauwe Moskee wil één keer per week de azan laten klinken, voor elk vrijdagmiddaggebed. Volgens imam Elforkani helpt dit om de ‘islam te normaliseren’.

Op het plan is veel bijval gekomen. Andere moskeeën in Amsterdam zeggen het voorbeeld van de Blauwe Moskee te willen volgen. De lokale collegepartijen PvdA en D66 zeggen wel een oogje in het zeil te houden wat betreft de duur en de sterke van de oproep.

- Advertentie -