20.4 C
Amsterdam

Video: inheems lied in parlement Nieuw-Zeeland gaat viraal

Lees meer

De speech van de 21-jarige Hana-Rawthi Maipi-Clarke, uitgevoerd in de inheemse Maori-taal in het parlement van Nieuw-Zeeland, is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Integendeel, de jongste parlementariër van Nieuw-Zeeland in 170 jaar krijgt applaus op sociale media.

Maipi-Clarke die een voorvechter is van de rechten van de inheemse volkeren van Nieuw-Zeeland, zit pas sinds oktober in het parlement. Haar grootvader, Taitimu Maipu, is lid van de activistische Maori-groep Nga Tamatoa, meldt de Indiase zender New Delhi TV World.

In een indrukwekkende speech, die ook de traditionele haka of oorlogskreet bevatte, belooft ze haar electoraat dat ze voor hen als het erop aankomt zal ‘sterven’, maar ook ‘voor hun wil leven’.

‘Voor de Maori die hun hele leven achter in de klas zitten, generaties lang smachten om hun moedertaal te leren, pas je nooit aan. Je bent perfect zoals je bent,’ voegde ze daaraan toe.

Maipi-Clarke verklaart dat ze zichzelf niet als een politicus ziet, maar als een beschermer van de Maori-taal. ‘Ik kreeg wat advies voordat ik zitting zou nemen in het parlement, dat ik dingen niet persoonlijk moest opvatten. Tja, ik vat alles persoonlijk op. In de paar weken dat ik hier zit heeft de regering mijn hele Maori-bestaan op deze aarde aangevallen. De gezondheid, milieu, het water, het land, de taal.’

Tegen iedereen die thuis naar haar speech zit te kijken, zei ze: ‘Dit is niet mijn moment, dit is van jou’.

De komst van de Europeanen in Nieuw-Zeeland en de kolonisatie van het eiland in de achttiende eeuw brachten voor veel Maori-volkeren de ondergang van hun bestaan en cultuur met zich mee, vanwege ziektes, deportaties en assimilatiebeleid. Sommige inheemse leiders eisen excuses en herstelbetalingen voor wat zij zien als een ‘genocide’ .

- Advertentie -