17 C
Amsterdam

VK: Groene politicus riep ‘Allahu Akbar’

Lees meer

De Britse groene politicus Mothin Ali ligt onder vuur, omdat hij Allahu Akbar (‘God is groot’) riep toen hij in de gemeenteraad van Leeds werd verkozen. Maar het gemeenteraadslid slaat terug en beschuldigt zijn criticasters van islamofobie.

‘Ik moet ook duidelijk maken dat het niet ongebruikelijk is dat iemand van mijn geloof (de islam) de woorden ‘Allahu Akbar‘ gebruikt als een uiting van dankbaarheid en vreugde’, zei de 42-jarige Ali in een verklaring. ‘Sommigen hebben geprobeerd dit verkeerd voor te stellen en dit duidt volgens mij op islamofobie.’

Ook kreeg Ali kritiek, omdat hij gezegd had dat de Palestijnse verzetsbeweging Hamas ‘het recht had om terug te vechten’ tegen Israël en zijn lokale verkiezingsoverwinning een ‘overwinning voor de bevolking van Gaza’ noemde.

Ali biedt voor deze opmerkingen nu zijn excuses aan: ‘Het spijt me voor de verstoring die mijn opmerkingen over het Gaza-conflict hebben veroorzaakt. Dat was niet mijn bedoeling.’ Wel wijst hij op de context van zijn uitspraken: ‘Net als velen over de hele wereld ben ik diep getroffen door het vreselijke conflict dat momenteel in Gaza gaande is. Het Internationale Gerechtshof zei dat dit conflict voldoet aan de argumenten voor plausibele genocide.’

Het kersverse raadslid uit Leeds zegt nu op korte termijn met zowel de Joodse als Islamitische Groenen de dialoog te willen aangaan.

- Advertentie -