14.4 C
Amsterdam

‘VK heeft al stukje grond voor nieuwe ambassade in Jeruzalem’

Lees meer

De Britse regering heeft al een stukje grond in West-Jeruzalem voor een nieuwe ambassade in Israël, meldt Middle East Eye. Deze nieuwswebsite zag een notitie in van een pro-Israëlische lobbyclub die is opgesteld voor Conservatieve parlementariërs.

Volgens de notitie van de lobbyclub ‘Conservatieve Vrienden van Israël’ is de ‘relocatie van de Britse ambassade’ van Tel Aviv naar Jeruzalem ‘slechts’ een ‘bureaucratische beslissing die de realiteit op de grond erkent’.

‘Het is duidelijk dat de Britse regering al land bezit in West-Jeruzalem om daar een ambassade te bouwen’, aldus het briefje.

Als de nieuwe conservatieve regering onder leiding van premier Liz Truss daadwerkelijk tot deze stap overgaat, zal die omstreden zijn, omdat Jeruzalem betwist gebied is tussen de Israëli’s en Palestijnen.

De Palestijnen zien Jeruzalem als de hoofdstad voor een toekomstige staat. Daarom waren er tot die tijd ook geen westerse ambassades gevestigd, totdat de voormalige Amerikaanse president Trump vijf jaar geleden anders besloot en een ambassade in Oost-Jeruzalem aankondigde.

De Palestijnse Autoriteit verklaart nu alvast een mogelijke verplaatsing van de ambassade ‘de bezettende macht zal bemoedigen’ en een ondermijning is voor de levensvatbaarheid van een tweestatenoplossing.

Afgelopen zondag was Truss op bezoek bij de conservatieve lobbygroep en maakte ze bekend ‘een grote zionist’ te zijn en ‘een grote voorstander van Israël’.

Truss heeft al eerder aangegeven dat ze ‘de gevoeligheid’ rondom de locatie van de Britse ambassade ‘begrijpt’, maar dat ze toegewijd is aan een ‘herziening’, zodat ‘Engeland op de sterkst mogelijke manier naast Israël staat’.

- Advertentie -